donderdag, juni 20, 2024

Latest Posts

Wat is een vignet en waarom heb je het nodig in Zwitserland

Als je plannen hebt om met de auto naar of door Zwitserland te reizen, is het belangrijk om te weten dat je een vignet nodig hebt. Dit is een soort tolsticker die je op je voorruit plakt, en zonder dit plakkaat mag je de Zwitserse snelwegen niet op. Waarom hebben ze dat nou bedacht? Wel, het geld dat hiermee wordt opgehaald, wordt gebruikt voor het onderhoud van de wegen. Dat is ook wel nodig, want die bergen en dalen houden zichzelf niet in goede staat!

Maar wat kost een vignet voor Zwitserland dan? Die prijs kan variëren, maar voor 2024 ben je €49,95 kwijt. Dat lijkt misschien veel voor een sticker, maar bedenk wel dat je daarmee een jaar lang onbezorgd door het prachtige Zwitserse landschap kunt cruisen. Het vignet is geldig vanaf 1 december van het voorgaande jaar tot en met 31 januari van het jaar na aankoop. Dus als je het handig plant, kun je er best lang plezier van hebben.

Hoe en waar koop je een zwitsers vignet

Wil je weten waar je zo’n vignet kopen kunt? Dat kan op verschillende manieren. Online bestellen is waarschijnlijk de makkelijkste optie, vooral omdat je dit kunt doen vanuit het comfort van je eigen huis. Websites zoals VignetBestellen.nl bieden deze service aan, en vaak wordt het vignet dan ook nog eens gratis bij je thuisbezorgd. Je kunt ook wachten tot je aan de grens bent, maar dan loop je het risico op lange wachttijden en hogere prijzen door wisselkoersperikelen.

En als je liever niet online bestelt? Geen probleem! Je kunt ook terecht bij postkantoren, tankstations en andere verkooppunten in de buurt van de Zwitserse grens. Maar let wel op: ook hier kunnen de prijzen hoger zijn dan online. Kortom, als je stressvrij wilt reizen en niet te veel wilt betalen, regel dan je vignet ruim van tevoren online.

Tips voor het correct aanbrengen van je vignet

Je hebt zojuist je gloednieuwe Zwitserse vignet binnen gekregen. Wat nu? Belangrijk is dat je deze correct aanbrengt, want als hij niet goed zichtbaar is, kan dat boetes opleveren. Zorg dat de sticker aan de binnenkant van de voorruit zit, en wel aan de linkerbovenhoek of achter de binnenspiegel. Het moet goed zichtbaar zijn voor de tolvrije controleurs zonder dat het jouw zicht belemmert.

Het aanbrengen zelf is simpel: maak eerst de plek waar de sticker komt schoon en droog. Dan haal je de beschermfolie eraf en plak je het vignet voorzichtig op. Let op: eenmaal geplakt is verplaatsen geen optie meer zonder het vignet te beschadigen. Dus neem de tijd om het in één keer goed te doen.

Boetes vermijden: de regels rondom het vignet

Niemand wil op vakantie geconfronteerd worden met boetes. Daarom is het cruciaal om te weten dat rijden zonder geldig vignet in Zwitserland een boete van CHF 200,- kan opleveren. Ook belangrijk: gebruik geen oude vignetten of probeer geen vignet over te dragen van het ene voertuig naar het andere. Elk vignet is namelijk verbonden aan één specifiek voertuig.

Zorg dus dat je altijd een geldig vignet hebt en dat deze duidelijk zichtbaar is aangebracht op de juiste plaats in je voertuig. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je genieten van een onbezorgde reis door Zwitserland.

Alternatieven voor het vignet voor korte bezoeken

Als je slechts kort in Zwitserland bent en geen zin hebt om een heel jaarvignet aan te schaffen, zijn er helaas weinig alternatieven. Zwitserland biedt namelijk geen dag- of weekpassen zoals sommige andere landen dat doen. Maar er zijn wel routes die buiten de snelwegen om gaan, waarvoor geen vignet vereist is.

Dus mocht je echt willen besparen en vind je het niet erg om wat langer onderweg te zijn, dan kun je ervoor kiezen om binnendoor te rijden. Dat heeft ook zijn charme: meer zien van het landschap en kleine dorpjes! Toch wegen voor de meeste reizigers de kosten niet op tegen de voordelen van snel en gemakkelijk door Zwitserland reizen met een vignet.

Latest Posts

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.